Topbanner_Serie_MB_Brandmeldinstallatie_Ron_de_Leeuw

"Denk bij bouwkundige veranderingen ook aan beveiligingssystemen."

Als servicetechnicus werkt Ron vaak op een vaste locatie. Bij Thermo Fischer is hij het eerste aanspreekpunt voor onze opdrachtgever als het gaat om vragen over welke elektrotechnische installatie dan ook. 

Dit kan de inbraak- en brandmeldinstallatie zijn, maar ook de toegangscontrole, het datanetwerk en de glasvezel. Bij Mansveld werkt hij al 14 jaar aan uiteenlopende beveiligingsprojecten en meer.

Met deze brede ervaring met uiteenlopende elektrotechnische installaties en toepassingen heeft hij al veel gezien en gedaan. En precies daarin ligt zijn kracht. Het komt niet vaak voor dat iemand met ervaring op het gebied van beveiligingssystemen ook kennis heeft van andere elektrotechnische installaties. En vice versa. 

Ron vertelt: “Er is in de afgelopen jaren veel veranderd. De normen waaraan beveiligingssystemen zoals brandmeldinstallaties moeten voldoen, zijn strenger geworden. En soms conflicteren normen uit verschillende voorschriften die we moeten toepassen. In dat geval zoeken we in overleg een oplossing. Hierbij overleggen we bijvoorbeeld met de collega’s van team Inspectie. Zodat de oplossing die we maken aansluit bij de verschillende voorschriften. Als het om niet-elektrotechnische zaken gaat, dan overleg ik direct met mijn contactpersoon van de opdrachtgever. Korte lijnen, dat werkt vaak het beste.” 

Wet- en regelgeving

“Vragen over brandmeldinstallaties komen vaak voort uit wet- en regelgeving. Dan is de vraag bijvoorbeeld om 5 rookmelders toe te voegen aan een bestaande installatie. Soms is dat eenvoudig te realiseren. Het komt ook voor dat zo’n vraag leidt tot een veel groter project dan de opdrachtgever vooraf dacht. Bijvoorbeeld omdat de beschikbare capaciteit van de bestaande installatie niet groot genoeg is om 5 rookmelders bij te plaatsen. Ik ga dan in overleg met de klant en adviseer ze over de mogelijke opties. Zo kunnen zij een keuze maken waar ze ook op langere termijn mee geholpen zijn.”

Bouwkundige veranderingen

In bestaande panden worden regelmatig aanpassingen gedaan. Muurtjes worden verplaatst, deuren krijgen een andere plek of de bestemming van een ruimte wordt veranderd. Dit heeft vaak ook impact op beveiligingssystemen. Iets waar niet altijd bij wordt stilgestaan. 

“Als er een extra wand wordt geplaatst om twee kantoren te maken, wordt vaak wel gedacht aan verlichting aan beide zijden van de muren. Anders zitten de mensen in één kantoor in het donker. Maar dat dit ook betekent dat er een extra led boven de deur gekoppeld moet worden aan de brandmeldinstallatie wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Terwijl het essentieel is dat de brandweer weet waar ze naartoe moeten als er echt sprake is van brand. Daarom zou ik ook iedereen die bezig is met bouwkundige aanpassingen in een pand de tip willen geven de impact op beveiligingssystemen mee te nemen in het project.”

Bijzonder project

In 2020 werkte Ron aan een bijzonder project. In de bibliotheek van de Technische Universiteit in Eindhoven stonden steigers van de kelders tot aan het plafond. “Omdat de verlichting en rookmelders op sommige plekken op zo’n grote hoogte hangen, is onderhoud en vervanging erg lastig. Daarom is het besluit genomen in één keer alles te vervangen. Maar ook om het voor de toekomst zo onderhoudsvriendelijk mogen aan te leggen. 

Dus legden we een aspiratiedetectie systeem aan. Dit heeft als grote voordeel ten opzichte van een gebruikelijker detectiesysteem dat de onderdelen waar je bij moet kunnen om onderhoud uit te voeren, gemonteerd kunnen worden op een toegankelijke locatie. Dit systeem wordt bijvoorbeeld ook in liftschachten toegepast. Deze zijn ook niet toegankelijk voor onderhoud.”

Omdat de steigers er toch al stonden, werd ook direct de verlichting vervangen door led verlichting. Ron nam ook dit stuk van het project samen met zijn collega’s voor zijn rekening. “Deze afwisseling in werkzaamheden, daar word ik blij van. En voor de Technische Universiteit is het fijn dat ze met één partij werken voor alle elektrotechnische werkzaamheden. Met het nieuwe studiejaar voor de deur was het belangrijk dat de bibliotheek op tijd weer open kon voor de studenten. Door het op deze manier aan te vliegen, leverden we het project mooi op tijd op.”

Een laatste tip

Ron heeft nog een laatste tip: “Een brandmeldinstallatie heeft niet het eeuwige leven. Na gemiddeld 10 tot 15 jaar is hij aan vervanging toe. Er komen vaker storingen, software wordt niet meer ondersteund of er zijn inmiddels nieuwe normen waar de installatie niet meer aan voldoet. Met een nieuwe brandmeldinstallatie voldoe je zeker aan de meest recente wet- en regelgeving en kun je er de komende jaren weer mee vooruit.”