Topbanner_Project_RunwayII_MET

Eric Hamers

Eric Hamers

Teamleider Elektrotechniek

Contact

Hierbij heeft Mansveld een Definitief Ontwerp ontvangen vanuit installatieadviseur Huisman & Van Muijen. In samenwerking met het ontwerpend bouwteam heeft Mansveld dit verder geoptimaliseerd en uitgewerkt tot een uitvoeringsontwerp inclusief het opstellen van de realisatiekosten. Het project is in een bouwteam verband met bouwkundige aannemer Van der Heijden bouw en ontwikkeling, werktuigbouwkundige installateur Willems Uden en bouwmanagement Steven Nijweide Project Management gerealiseerd en op 15 januari 2021 opgeleverd. 

AB Mauri is een multinational en wereldwijd één van de grootste producenten en leveranciers van bakkersgist en bakkerijgrondstoffen. Het hoofdkantoor staat in Londen.

Om de huidige en toekomstige technologische ontwikkelingen te faciliteren hebben AB Mauri Global Bakery Ingredients (GBI) en Mauri Technology het project Runway II gerealiseerd. Hiermee is de technische infrastructuur in Nederland naar een hoger niveau getild waarbij onderzoek, ontwikkeling en productie mogelijkheden zijn versterkt. Tevens is er een proef bakkerij gerealiseerd met trainingsfaciliteiten.

In het pand zijn o.a. een laboratorium, bakkerij, proefruimtes, auditorium, productieruimtes, magazijn en diverse kantoorruimtes gerealiseerd.

Elektrotechniek
Tijdens het project zijn samen met het bouwteam en bouwpartner planningen opgesteld middels de LEAN methodiek. 

In het pand zijn naast de kabelwegen zoals kabelgoten en kabelladders ook vloerdozen aangebracht, waardoor de gebruiker gemakkelijk bij haar elektrotechnische voorzieningen kan en derhalve flexibel is.

In het bedrijfspand is een klimaatplafond toegepast, waardoor op een duurzame manier het klimaat in de diverse ruimtes geregeld kan worden. Ondanks het klimaatplafond met de bijbehorende leidingen en onderdelen zijn de elektrotechnische installaties met de verlichtingsarmaturen en rookmelders door goed overleg volledig opgeleverd zonder elkaar te hinderen.

Voor het efficiënt distribueren van het elektrische energie naar de verdeelinrichtingen en groot verbruikers, zoals diverse elektrische ovens is een 1250A railkoker toegepast. Waardoor de klant flexibel is met haar elektrotechnische installatie bij eventuele uitbreidingen of een herindeling.

In de kantoorruimtes zijn LED verlichtingsarmaturen toegepast met KNX sensoren. De KNX sensoren beschikken over aanwezigheidsdetectie en een DALI-sturing om zodoende op een duurzame manier de verlichting te regelen. De verlichting in alle ruimtes kunnen gemakkelijk uitgeschakeld en bediend worden middels een inbouw touch bedieningspaneel nabij de entree van het pand.

In de bakkerij en productieruimtes zijn lichtlijnen toegepast die volledig voldoen aan de laatste eisen voor de voedselindustrie.
Alle verlichtingsarmaturen en lichtlijnen zijn geselecteerd en toegepast, zodat ze voldoen aan de voorwaarden voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) regeling.

Op het terrein zijn laadpalen geplaatst om aanwezige van de nodige elektrische energie te voorzien om haar voertuig snel en adequaat op te laden.

Inspectie

Mansveld Inspectie heeft gedurende het project diverse tussentijdse controles uitgevoerd en de NEN1010 eindinspectie verzorgd. Alle resultaten zijn vervolgens gerapporteerd in een technisch opleveringsrapport elektrotechnisch installatie.

Audio Video Controls

Mansveld Audio Video Controls heeft de narrowcasting en livestream techniek verzorgd om personeel en bezoekers middels displays te informeren. De vergaderruimtes zijn voorzien van Logitech Microsoft Teams kits zodat iedereen gemakkelijk een online vergadering kan starten via het touchpaneel met de bekende Teams look & feel.

Om iedereen verstaanbaar te maken in de grotere ruimtes hebben we Nureva audiobars geïnstalleerd. Ook hebben een Avocor Windows Collaboration Display geleverd om personeel met 1 enkele kabel vanaf hun laptop te kunnen laten whiteboarden en videovergaderen tegelijkertijd.

Beveiligingstechniek

Mansveld Beveiligingstechniek heeft de volledige beveiligingsinstallatie gerealiseerd voor het bedrijfspand van ontwerp tot en met realisatie. Hierbij is een inbraakinstallatie, toegangscontrole systeem, camera installatie, brandmeldinstallatie (ruimtebewaking), ontruimingsalarminstallatie (type B) en een videofoon installatie aangelegd.

Bijzonder aan de toegangscontrole is de toepassing van grotendeels ‘handsfree’ lezers, waardoor men enkel een geldige pas bij zich hoeft te dragen om toegang te krijgen. Hierdoor kunnen medewerkers en bezoekers zich sneller en eenvoudiger door het pand bewegen.

De toegangscontrole is voorzien van automatische aanwezigheidsregistratie, waardoor automatisch de alarminstallatie inschakelt als de laatste persoon het pand verlaat. Hierdoor blijven de belangen van AB Mauri optimaal beschermd. Ook de BHV-organisatie weet snel wie aanwezig is in geval van een incident.

Op het terrein van het bedrijfspand realiseerden we onder andere een videofoon installatie waarmee bezoekers bij de slagboom gemakkelijk contact kan leggen met der receptie.

Installaties

In dit project zijn de onderstaande elektrotechnische installaties gerealiseerd:

 • Energievoorzieningen
 • Bliksembeveiligingsinstallatie (LPL 4)
 • Aarding en vereffeningsinstallatie
 • Licht-/ krachtinstallatie
 • (Nood)verlichting
 • Videofoon
 • Data-installatie
 • Inbraakbeveiliging
 • Brandmeld- en ontruiming
 • CCTV
 • Toegangscontrole
 • Lichtregeling (KNX & DALI)