Topbanner_Oplossing_AVE_SlimmeCamera

Jorrin Kemps

Jorrin Kemps

Technisch commercieel adviseur

Contact

Probleemstelling

Een voetbalclub speelt elke twee weken een wedstrijd in haar stadion met een capaciteit van 40.000 mensen. Het gros van deze mensen heeft een seizoenskaart en is dus elke twee weken aanwezig in het stadion. Vanaf een uur of twee voor de wedstrijd moeten al deze mensen door de toegangscontrole om vervolgens hun plek in het stadion op te kunnen zoeken.

Ook al zijn er meerdere toegangspoorten, toch bestaat de kans dat er opstoppingen ontstaan. Dit verhoogt het risico op voorspelde of niet-voorspelde gedragingen van groepen, zoals bijvoorbeeld het uitbreken van paniek of opstootjes. Het is dus ook essentieel dat de bezoekers zo snel mogelijk door de toegangscontrole kunnen zodat de menigte verspreid kan worden.

Mogelijke oplossing

Met slimme cameratechnologie is het mogelijk individuele gezichten in mensenmassa's te onderscheiden en te controleren. Dat werkt als volgt:

  • Het gezicht van de seizoenkaarthouder wordt de eerste keer gescand en gekoppeld aan de bijbehorende seizoenkaart. 
  • De kenmerken van het gezicht worden omgezet in een unieke binaire code die niet direct te herleiden is naar de persoon en opgeslagen in een beveiligde database.
  • Elke keer dat het gezicht de volgende keer gescand wordt, wordt deze gecheckt in de database.
  • Gezichten die niet worden herkend, leiden tot een signaal bij de controleurs die nog bij de entree aanwezig moeten zijn. Zij kunnen de persoon dan uit de menigte halen en een handmatige controle doen. 

Dat laatste is bijvoorbeeld van toepassing als iemand zijn seizoenkaart heeft uitgeleend aan een vriend. Ook de gegevens van deze persoon kunnen vervolgens gekoppeld worden aan de seizoenkaart zodat hij een volgende keer ook direct door kan lopen.

Op deze manier wordt het ook makkelijker personen met een stadionverbod te weren. Zij worden door de camera's uit de menigte gehaald, waarna de aanwezige medewerkers ter plaatse de persoon de toegang kunnen weigeren.